Miejsca Inspiracji na święta

be9126ef4984bf0669f2d7907f29

Oferta “śledzika” restauracji 2 PI ER to dwie propozycje kolacji zawierającej przystawki zimne, napoje i dwudaniowy posiłek z deserem. Szef kuchni proponuje dania iście świąteczne takie jak barszcz czerwony, filet z karpia czy piernik, a na powitanie autorskiego grzańca. Wszystko to na 5. piętrze Lubelskiego Centrum Konferencyjnego z widokiem na nowoczesną zabudowę Alei Racławickich. Restauracja przygotowała też specjalne menu cateringowe, w którym znalazł się tradycyjny karp w 4 odsłonach!

Restauracja Niepospolita również stawia na bożonarodzeniowe klasyki podczas spotkań firmowych. Proponuje zróżnicowaną kartę pełną smakołyków takich jak kluski makowe, pierożki z kapustą, barszcz ukraiński czy śledzik w marynacie curry! Spotkaniu z pewnością będzie towarzyszyć niepowtarzalna atmosfera przedwojennego Lublina, a grzane piwo, wino lub miód rozgrzeją, tych którzy zmarzli. W świątecznym dowozie Niepospolitej znalazły pierożki na cieście szpinakowym, marynowany śledź czy torcik czekoladowy.

Czym byłaby Wigilia bez karpia po żydowsku? Restauracja Mandragoraotwiera się w nowej karcie proponuje to tradycyjne danie w swoim cateringu bożonarodzeniowym. Poza tym w menu znalazła się pieczona kaczka i pasztet z gęsi. Świąteczny posiłek uzupełni wyśmienite wino pochodzące z Ziemi Świętej! Darmowy dowóz odbywa się 23 grudnia, ale zamówienie można odebrać też osobiście.

Słodkości na świąteczny stół w Miejscach Inspiracji też nie zabraknie! Chrupko poleca struclę makową, piernik, makowiec i wiele innych tradycyjnych ciast typowych dla okresu Bożego Narodzenia. Anabilis z kolei poleca się ze swoimi wypiekami, takimi jak szarlotka z bezą, miodownik z orzechami czy torcik czekoladowy!

W swoim cateringu świątecznym Perłowa Pijalnia Piwa stawia na klasykę w autorskim wydaniu. Tuż obok barszczu na zakwasie nie zabrakło wegańskich uszek z grzybami. Tradycje piwowarskie podkreślono obecnością w karcie piernika piwnego, któremu towarzyszy dobrze znany kompot z suszu. Perłowa to także świetne miejsce na przedświąteczne spotkanie z przyjaciółmi przy fantastycznym grzańcu z piwa.

Tinto ma nową kartę, a w niej najlepsze dania na świąteczną kolację z ukochaną osobą. Przy kieliszku wykwintnego wina warto spróbować muli, pieczonego buraka z rozmarynem czy bulionu z kaczki. Można też postawić na menu degustacyjne, kosztując wielu różnych tutejszych delicji.

Zielony Talerzyk przygotuje dla was dania świąteczne w wersji wege lub mięsnej. W karcie umieszczono wegańskie “śledzie” z boczniaka i tradycyjnego śledzika w oleju z cebulą. Oczywiście znalazły się też takie klasyki jak ryba po grecku czy faszerowany karp w galarecie.

W propozycji restauracji Legendy Miasta nie mogło zabraknąć śledzia…w 4 wersjach! Poza tym w menu znaleźć można pasztet z dziczyzny, kapustę wigilijną z grzybami i ciasto miodowe! W ferworze przygotowań warto tu zajść na… prażuchę, czyli staropolskie danie typowe dla Lubelszczyzny.

ParZona to doskonałe miejsce na spotkanie z przyjaciółmi albo pyszną kawę w przerwie świątecznych zakupów. Lemoniada na gorąco, nigdzie nie smakuje jak tutaj!

więcej informacji:https://lublin.eu/turystyka/aktualnosci/miejsca-inspiracji-polecaja-sie-na-swieta,1042,787,1.html

Ten wpis został opublikowany w kategorii turystyka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *